Friday, 8 January 2016

KNOWLEDGE IS POWER!

KNOWLEDGE IS POWER.

Apabila kita menyebut ungkapan "Knowledge is Power" kita akan menyandarkan ungkapan itu kepada seorang ahli falsafah Inggeris bernama Francis Bacon. Beliau yang lahir pada tahun 1561 sangat dikenali kerana keilmuannya yang tinggi.

Sebenarnya kita telah dikelirukan oleh fakta sejarah yang ditulis oleh orang-orang yang berkuasa pada zaman dan waktu sejarah itu ditulis. Banyak kita temui, fakta-fakta yang menonjolkan kehebatan siapa yang mahu dilihat lebih berkuasa. Ini salah satu daripada contohnya.

Hakikatnya, Allah telah meyebut tentang kekuasaan ilmu pengetahuan ini jauh lebih dahulu dari tahun Francis Bacon dilahirkan. Perhatikan Surah Ar-Rahman ayat 33 yang berbunyi :

يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوا ۚ لَا تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ

Wahai sekelian jin dan manusia, jika kamu mampu melintasi penjuru langit dan bumi, maka lintasilah ia. Kamu tidak akan mampu melintasinya kecuali dengan kekuatan.

Imam Al-Ghazali dalam membicarakan tentang kemajuan sains dan teknologi sehingga terhasilnya kapal terbang, jet bahkan roket yang mampu menembusi ruang angkasa lepas telah menegaskan bahawa; maksud "kekuatan" di sini adalah kekuatan ilmu!

Nah! Sudah jelas bukan. Allah telah lama menyebutnya dan ia terakam kemas dalam lembaran kitab suci Al-Quran. Tinggal kita saja yang samada mahu atau tidak menjadikan ilmu sebagai sumber kekuatan dan kejayaan.

Selamat bertindak; mencari ilmu dan mempraktikkan ilmu yang diperolehi.

No comments:

Post a Comment